zaterdag 27 december 2014

Chattaalonderzoek bij kinderen

Ik kreeg voor het vak Taalvaardigheden de opdracht om twee enquêtes af te nemen bij kinderen, die tussen de 10 en 12 jaar. Die enquêtes gingen over hun chattaal. Het was de bedoeling dat ik van hen 10 zinnen kreeg die ze ooit hadden gepost in een chatbericht. Ik moest nadien elke zin, elk woord ontleden. Ik moest er elk dialectisch woord, verkleinwoord, ... uithalen en die optellen. Dat was wel een lastig werkje, want ik moest met elk woordje rekening houden. Ik vond het soms wel grappig om die zinnen te lezen van de kinderen. En af en toe moest ik vragen wat ze bedoelden met hun zin want de kinderen gebruiken veel afkortingen en andere termen en dat is moeilijk te ontcijferen.
De resultaten werden nadien doorgestuurd en dan werden alle resultaten, van alle enquêtes die werden afgenomen bij elkaar gelegd.

maandag 1 december 2014

Watergewenning

Voor het vak beweging kreeg ik de opdracht om drie lessen watergewenning te volgen bij kleuters. Ik vond dit een leuke opdracht want zo kon ik eens zien hoe het er in het echt aan toe gaat. Ik wist niet dat watergewenning bestond voor dat ik de opdracht kreeg. Ik vind het goed dat kleuters dit kunnen volgen. Zo leren ze spelenderwijs met water in contact te komen. En ze zetten ook de eerste stappen in de richting om te leren zwemmen. Ze leren nog niet de techniek om te zwemmen maar ze leren wel hoe ze zichzelf kunnen redden in het water. Ze leren watertrappelen, drijven, rustig zijn in het water,... Dit leren ze op een speelse manier.   
De eerste les heb ik geobserveerd en ben ik nog niet mee in het zwembad geweest. De andere twee lessen ben ik wel in het zwembad gegaan met de kleuters. Ik mocht van de juf al meteen veel doen, dit vond ik heel tof. Ik mocht al enkele opdrachten aan de kleuters uitleggen. De kleuters deden goed mee. Er waren geen kinderen met watervrees. Sommige kleuters hadden wel soms schrik om van de rand van het zwembad in het water te springen. 

zondag 30 november 2014

Voorleesweek

Na de lesuren volg ik ook nog een cursus expressie. Ik doe dit in het Gildhof in Tielt. In die cursus doe ik een uur woord en een uur zang. In het begin van het schooljaar werden we uitgenodigd om tijdens de voorleesweek in de bib van Tielt een voorstelling te doen voor kleuters. Het thema was 'Bos vol enge wilde beesten'. Mijn groep en ik werkte met het boekje 'De Rommeldraak'. We hebben het verhaal een beetje vervormd. Wij hadden een toneel gemaakt waar we zonder woorden speelden, we spraken niet. Ik speelde de koning. Ik vond het heel leuk om voor de kleuters een toneel te doen. Het was leuk om al die gezichten te zien en hoe ze het verhaal mee beleefden. De kleuters waren heel enthousiast. Ze reageerden op wat we deden.
Het verhaal: Er was eens een heel lieve draak. Maar alle mensen waren bang van hem, niemand wou hem in hun buurt. De koning en de koningin waren in hun toren een kopje the aan het drinken tot opeens de draak kwam. De koning en de koningin waren heel bang en gooiden met materialen naar de draak om hem weg te jagen. De draak nam alles mee, want hij dacht dat hij dat wel kon gebruiken in zijn huisje. De koning en de koningin hadden nu geen tasjes om the uit te drinken dus moesten ze naar de winkel. Als ze al hun materialen hadden gevonden gingen ze terug naar hun toren. De draak kwam opnieuw langs. Ze gooiden al weer al hun materialen naar de draak maar per ongeluk gooide de koning hun dochter ook naar beneden. De draak nam weer alles mee, ook hun dochter. De koning en de koningin gingen hopeloos op zoek. Tot ze de hulp in roepen van de kleuters, die zeggen dat de draak Josje, hun dochter heeft meegenomen. De koning en de koningin zijn heel bang om naar de draak te gaan maar ze zijn dapper, want ze willen hun dochter terug. De koning vraagt boos aan de draak waar zijn dochter is en draak roept Josje. De koning en de koningin zijn heel blij dat ze Josje terug zien. Ze knuffelen haar, maar de draak is verdrietig, er is niemand die hem knuffelt. De koning ziet dat de draak verdrietig is en zegt tegen de draak dat hij mee mag knuffelen.
 
 

maandag 10 november 2014

Artikel dialectonderzoek (Door Matthias Lefebvre & Peter Dejonckheere)

Hoe is het met ons dialect? Er werd een onderzoek gedaan om meer te weten komen. Ik geef jullie een korte samenvatting van het onderzoek. De resultaten haalde ik uit een artikel dat is gemaakt door Matthias Lefebvre en Peter Dejonckhere.
 
Er werden drie hypotheses onderzocht:
-Hypothese 1: Hoe ouder, hoe hoger de score op dialectgebruik en -kennis.
-Hypothese 2: Mannen scoren op dialectgebruik en -kennis beter dan vrouwen.
-Hypothese 3: Hoe hoger opgeleid, hoe lager de score op dialectgebruik en -kennis.

De eerste hypothese: Hoe ouder, hoe hoger de score op dialectgebruik en -kennis blijkt dat die wel klopt. Dit komt omdat ouderen lager geschoold zijn. Een andere reden is omdat de ouders hun kinderen opvoeden in het Standaardnederlands en daardoor gebruiken de jongeren minder dialect.
Uit de tweede hypothese (mannen scoren op dialectgebruik en -kennis beter dan vrouwen) blijkt dat vrouwen minder dialect spreken omdat ze meer zin hebben voor verfijning dan dat jongens dat hebben. Dit komt ook omdat vrouwen vroeger niet altijd beroep hadden en daarom standaardtaal gebruiken. Zo konden ze hogerop de maatschappelijke status komen.
En de laatste hypothese (hoe hoger opgeleid, hoe lager de score op dialectgebruik en -kennis) blijkt dat dit ook klopt. Zoals in het artikel vermeld staat: hoe hoger het sociale prestige van het uitgeoefende beroep en hoe hoger de opleiding, hoe sterker het dialectverlies is.

Wil je het artikel ook eens lezen? Dat kan via deze link: Artikel dialectonderzoek

woensdag 22 oktober 2014

Stage melksnorren

Tweede kleuterklas
Zoals in maart heb ik in mei een week stage gedaan in de tweede kleuterklas. Deze keer heb ik rond het thema melksnorren gewerkt. Ik vond het een leuk thema om uit te werken. Ik heb verschillende uitstapjes gedaan om me te verdiepen in het thema. En foto's te nemen met mijn handpop Annelies. Ik ben naar De Oude Kaasmakerij geweest in Passendale. Dat is een museum waar het productieproces van kaas wordt getoond van vroeger en nu.
 
Annelies in het museum De Oude Kaasmakerij
 Ik ging ook naar een boerderij waar er melkkoeien zijn. De boer toonde me hoe alles in zijn werk gaat. Hoe de koeien worden gemolken, waar de melk wordt verzameld, waar de kalveren staan, wat de koeien eten, ...
 

Op de boerderij
Ik had in de klas ook een koe mee gebracht, geen echte maar een die ik zelf had gemaakt uit hout. De kleuters konden die ook melken, er kwam geen echte melk uit maar water. De kleuters vonden dat heel leuk om te doen. De kleuters waren soms teleurgesteld als de hoek bezet was en ze de koe niet konden melken. 
 
Zelfgemaakte koe dat de kleuters kunnen melken.

maandag 13 oktober 2014

Stage tring, tring, tuut, tuut, vroem, vroem

Tweede kleuterklas
Mijn allereerste stage zit erop! Het is ondertussen al een tijd geleden. Maar ik heb in maart een week in de tweede kleuterklas gestaan en alle activiteiten overgenomen. Ik vond het super leuk om te doen. Ik heb verschillende activiteiten gedaan. Ik heb het verhaal 'Pim Piloot' voorgelezen. En ik heb ook een knutselactiviteit gedaan waar de kleuters een voertuigen mochten knutselen met kosteloze materialen die ze zelf hadden uitgevonden. Ik heb ook nog andere activiteiten uitgevoerd.
Het leukste vond ik het onthaal geven. De kleuters zeggen op een uitgebreide manier goeiemorgen aan elkaar. Ik vond dit het leukste moment van de dag. De kleuters zitten samen in de kring en ze luisteren naar elkaar en vertellen eigen ervaringen. Als de kleuter het zelf wou, mocht die nog iets vertellen.

woensdag 1 oktober 2014

Sinterklaas doedagen

Als Sinterklaas in het land was ben ik 3 dagen juf geweest in de derde kleuterklas. Dat was mijn allereerste keer dat ik voor een klas stond. Ik vond het superleuk om met de kleuters samen te werken. Maar voor ik dat kon doen, moest ik eerst nog mijn activiteiten voorbereiden. Ik heb mijn activiteiten in groep voorbereid. Dit was leuk en gemakkelijk, want zo worden de taken verdeeld en gaat het voorbereiden al iets sneller. Als je in een groep bent heb je ook meer ideeën om je activiteiten leuker te maken voor de kinderen.
Tijdens de doedagen heb ik ook een knutselactiviteit georganiseerd. De kleuters hebben een stoomboot gemaakt.
Hieronder kan je enkele foto's zien van mijn drie dagen dat ik stage deed in de derde kleuterklas. Ik kreeg van de ouders toestemming om foto's van de kinderen op mijn blog te zetten.



Mijn twee handpoppen: Sinterklaas en Zwarte Piet
Een kleuter die de ontdekking deed: Juffrouw, ze zijn langs geweest!

De stoomboot uitknippen
De stoombuis schilderen
Stempelen in een patroon
Het eindresultaat
Na het stempelen moet er natuurlijk worden gepoetst.


De laatste dag

zondag 5 januari 2014

Correct Standaardnederlands


Ik kreeg de opdracht om een blog te schrijven, maar dat gaat niet altijd zo gemakkelijk. Soms heb ik wat moeilijkheden gehad bij sommige woorden. Ik twijfelde soms of het correct Nederlands was.
Ik heb dan ook altijd het juiste antwoord opgezocht.
De woorden waar ik aan twijfelde waren: nerveus of zenuwachtig, pvc, zekerder, bezeren en hogeschool.
 
- Ik wist niet zeker of ik nerveus of zenuwachtig moest gebruiken. Ik zocht het op, op de site van Van Dale, daar zag ik dat nerveus en zenuwachtig dezelfde betekenis hebben.
 
- Ik twijfelde bij de afkorting pvc, ik dacht dat het in drukletters werd geschreven. Op de site ‘Woordenlijst  Nederlandse taal’ vond ik hoe pvc werd geschreven, in kleine letters.
 
- Ik wist niet zeker of bezeren correct Nederlands is. Ik zocht het op, op de site ‘Woordenlijst Nederlandse taal’ http://woordenlijst.org/zoek/?q=bezeren&w=w
 
- Ik heb me ooit eens laten vertellen dat hogeschool met een hoofdletter wordt geschreven, ook dit zocht ik op, op de site ‘Woordenlijst Nederlandse taal’ en daar vond ik dat hogeschool zonder hoofdletter wordt geschreven.
 
- Ik wou het woord zekerder in een blogbericht verwerken. Ik vond het woord terug ook op de site ‘Woordenlijst Nederlandse taal’.