maandag 10 november 2014

Artikel dialectonderzoek (Door Matthias Lefebvre & Peter Dejonckheere)

Hoe is het met ons dialect? Er werd een onderzoek gedaan om meer te weten komen. Ik geef jullie een korte samenvatting van het onderzoek. De resultaten haalde ik uit een artikel dat is gemaakt door Matthias Lefebvre en Peter Dejonckhere.
 
Er werden drie hypotheses onderzocht:
-Hypothese 1: Hoe ouder, hoe hoger de score op dialectgebruik en -kennis.
-Hypothese 2: Mannen scoren op dialectgebruik en -kennis beter dan vrouwen.
-Hypothese 3: Hoe hoger opgeleid, hoe lager de score op dialectgebruik en -kennis.

De eerste hypothese: Hoe ouder, hoe hoger de score op dialectgebruik en -kennis blijkt dat die wel klopt. Dit komt omdat ouderen lager geschoold zijn. Een andere reden is omdat de ouders hun kinderen opvoeden in het Standaardnederlands en daardoor gebruiken de jongeren minder dialect.
Uit de tweede hypothese (mannen scoren op dialectgebruik en -kennis beter dan vrouwen) blijkt dat vrouwen minder dialect spreken omdat ze meer zin hebben voor verfijning dan dat jongens dat hebben. Dit komt ook omdat vrouwen vroeger niet altijd beroep hadden en daarom standaardtaal gebruiken. Zo konden ze hogerop de maatschappelijke status komen.
En de laatste hypothese (hoe hoger opgeleid, hoe lager de score op dialectgebruik en -kennis) blijkt dat dit ook klopt. Zoals in het artikel vermeld staat: hoe hoger het sociale prestige van het uitgeoefende beroep en hoe hoger de opleiding, hoe sterker het dialectverlies is.

Wil je het artikel ook eens lezen? Dat kan via deze link: Artikel dialectonderzoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten