vrijdag 27 december 2013

Mivalti


Op woensdag 13 november heb ik samen met mijn klas, 1BAKO3 een optreden gegeven in Mivalti.
Mivalti is een gebouw waar er volwassen mensen wonen met een beperking.
Link Mivalti
Dat was een zeer unieke ervaring. Maar er gingen veel voorbereidingen aan vooraf. We kregen in het vak muzische grondhouding een kinderboekje die we moesten uitwerken.
Wij kregen het boek: Het raadsel van de blauwe pijlen.
 

Je kon zelf kiezen hoe je het uitwerkte: toneel, mime,... Mijn groep en ik kozen voor poppenspel met handpoppen. Wij hebben het einde van het verhaal een beetje vervormd omdat wij vonden dat het een verwarrend einde was.
Ik vond dat heel leuk om te doen. Het publiek ging ook helemaal op in het verhaal met de poppen. 
Ik was in het verhaal één van de hoofdspelers. Ik was Jules. Jules heeft ook een broer Simon. Samen gingen ze op stap met hun vader. Ze volgden het blauwe pijlenspoor.
In het verhaal komen er ook drie dieren in voor: Mevrouw Muis, Kangoeroe en meneer de Kikker.
Mevrouw heeft een snoepkraampje en die hielp Jules en Simon en hun papa in de zoektocht naar de blauwe pijlen. Meneer de Kikker is een voorbijganger die Jules, Simon en hun papa hielp. En Kangoeroe heeft het pijlenspoor gemaakt. Hij heeft dit gedaan omdat hij vrienden zocht die met hem wouden spelen. Jules en Simon hebben hem uitgenodigd om bij hen thuis te komen spelen.
 
Nog enkele foto's:
 
Mijn groep





 
 

De kleren van Sinterklaas

Op 2-3-4 december heb ik mijn eerste stage gedaan. Het thema waar ik rond heb gewerkt was Sinterklaas. De kinderen vonden dit thema heel leuk. Ze waren al twee weken met dit thema bezig.
Tijdens mijn stage heb ik ook een verhaal voorgelezen: De kleren van Sinterklaas. 
De kleuters vonden dit een heel mooi verhaal. Ze zaten ook heel geboeid te luisteren.
De dag na ik het verhaal had voorgelezen, heb ik enkele vragen gesteld over de inhoud van het boek aan de kleuters aan de hand van de prenten van het boek.
De kleuters konden alle vragen goed beantwoorden. Dit gaf me ook de bevestiging dat de kleuters goed hadden opgelet en geluisterd.
Ik vind het boek een echte aanrader om in de klas te gebruiken!

Hier is de link naar Standaard Boekhandel om het boek te kopen: De kleren van Sinterklaas
 

Als afsluiter toonde ik ook nog een filmpje van Dag Sinterklaas over de kleren van Sinterklaas.



 

Taalattitudes bij kinderen: enquête

Tijdens het afnemen van de enquête waren de kinderen een beetje zenuwachtig. Ze kenden mij niet goed. Ze vonden het rare vragen en ze konden de vragen moeilijk beantwoorden. Ze gokten soms omdat ze niet zeker waren. Maar ik maakte hen duidelijk dat er geen juiste of foute antwoorden waren. Daardoor voelden ze zich al wat zekerder en waren ze meer op hun gemak.
De kinderen moesten ook lachen met de man die dialect sprak. Ik vermoed dat dit komt omdat ze nooit dialect horen of spreken.

donderdag 26 december 2013

Taalattitudes bij kinderen


In het vak taalvaardigheden kreeg ik de opdracht om een enquête af te nemen bij drie kinderen. Eén kind van de 3e kleuterklas, een kind van het tweede/derde leerjaar en een kind van het vijfde/zesde leerjaar. Ik heb mijn enquête afgelegd bij een meisje van het 5e leerjaar, een jongen van een het 3e leerjaar en een meisje van de 3e kleuterklas. De enquête is bedoeld om de taalattitudes te onderzoeken bij kinderen. De kinderen kregen een foto te zien van een winterlandschap en ondertussen kregen ze ook kregen ze ook drie geluidsfragmenten te horen van een man die beschrijft wat hij ziet. Het eerste fragment was een man die algemeen Nederlands sprak. Het tweede was een man die tussentaal sprak en het laatste fragment was een man dialect sprak.
De vragen die de kinderen moesten beantwoorden waren:
1) Wie van de drie is er meester?
2) Wie van de drie woont in een groot huis?
3) Wie van de drie heeft zwarte schoenen aan?
4) Wie van de drie helpt graag andere mensen?
5) Wie van de drie heeft veel vrienden?


 

zondag 22 december 2013

Ik ga naar de klas en ik neem mee ...

Ik kreeg in het vak beeld de opdracht om een koffer te beschilderen. Ik begon meteen en koffer te zoeken. Ik vond er een bij mijn grootmoeder op zolder. Voor ik kon beginnen met schilderen, heb ik eerst een ontwerp gemaakt. Ik wou graag iets doen met dieren. Ik heb een kat als huisdier, dus zocht ik tekeningen op van katten. Eenmaal het ontwerp was goedgekeurd door de leerkracht kon ik beginnen met schilderen.
Ik heb eerst een primer op de koffer gedaan zo kon het motief van de koffer er niet meer door. Als die droog was kon ik met behulp van een beamer het ontwerp op de koffer projecteren en overtekenen op de koffer. Het schilderen heeft lang geduurd. Ik heb drie lagen op de koffer gedaan en soms was ik niet tevreden over het kleur, dus moest ik dan nog eens met een ander kleur erover schilderen.
Ik ben heel tevreden met het einderesultaat.
Mijn acrylverf heb ik in de Action gekocht.
 
Hieronder kan je de verschillende stadia zien van mijn koffer.