zondag 30 november 2014

Voorleesweek

Na de lesuren volg ik ook nog een cursus expressie. Ik doe dit in het Gildhof in Tielt. In die cursus doe ik een uur woord en een uur zang. In het begin van het schooljaar werden we uitgenodigd om tijdens de voorleesweek in de bib van Tielt een voorstelling te doen voor kleuters. Het thema was 'Bos vol enge wilde beesten'. Mijn groep en ik werkte met het boekje 'De Rommeldraak'. We hebben het verhaal een beetje vervormd. Wij hadden een toneel gemaakt waar we zonder woorden speelden, we spraken niet. Ik speelde de koning. Ik vond het heel leuk om voor de kleuters een toneel te doen. Het was leuk om al die gezichten te zien en hoe ze het verhaal mee beleefden. De kleuters waren heel enthousiast. Ze reageerden op wat we deden.
Het verhaal: Er was eens een heel lieve draak. Maar alle mensen waren bang van hem, niemand wou hem in hun buurt. De koning en de koningin waren in hun toren een kopje the aan het drinken tot opeens de draak kwam. De koning en de koningin waren heel bang en gooiden met materialen naar de draak om hem weg te jagen. De draak nam alles mee, want hij dacht dat hij dat wel kon gebruiken in zijn huisje. De koning en de koningin hadden nu geen tasjes om the uit te drinken dus moesten ze naar de winkel. Als ze al hun materialen hadden gevonden gingen ze terug naar hun toren. De draak kwam opnieuw langs. Ze gooiden al weer al hun materialen naar de draak maar per ongeluk gooide de koning hun dochter ook naar beneden. De draak nam weer alles mee, ook hun dochter. De koning en de koningin gingen hopeloos op zoek. Tot ze de hulp in roepen van de kleuters, die zeggen dat de draak Josje, hun dochter heeft meegenomen. De koning en de koningin zijn heel bang om naar de draak te gaan maar ze zijn dapper, want ze willen hun dochter terug. De koning vraagt boos aan de draak waar zijn dochter is en draak roept Josje. De koning en de koningin zijn heel blij dat ze Josje terug zien. Ze knuffelen haar, maar de draak is verdrietig, er is niemand die hem knuffelt. De koning ziet dat de draak verdrietig is en zegt tegen de draak dat hij mee mag knuffelen.
 
 

maandag 10 november 2014

Artikel dialectonderzoek (Door Matthias Lefebvre & Peter Dejonckheere)

Hoe is het met ons dialect? Er werd een onderzoek gedaan om meer te weten komen. Ik geef jullie een korte samenvatting van het onderzoek. De resultaten haalde ik uit een artikel dat is gemaakt door Matthias Lefebvre en Peter Dejonckhere.
 
Er werden drie hypotheses onderzocht:
-Hypothese 1: Hoe ouder, hoe hoger de score op dialectgebruik en -kennis.
-Hypothese 2: Mannen scoren op dialectgebruik en -kennis beter dan vrouwen.
-Hypothese 3: Hoe hoger opgeleid, hoe lager de score op dialectgebruik en -kennis.

De eerste hypothese: Hoe ouder, hoe hoger de score op dialectgebruik en -kennis blijkt dat die wel klopt. Dit komt omdat ouderen lager geschoold zijn. Een andere reden is omdat de ouders hun kinderen opvoeden in het Standaardnederlands en daardoor gebruiken de jongeren minder dialect.
Uit de tweede hypothese (mannen scoren op dialectgebruik en -kennis beter dan vrouwen) blijkt dat vrouwen minder dialect spreken omdat ze meer zin hebben voor verfijning dan dat jongens dat hebben. Dit komt ook omdat vrouwen vroeger niet altijd beroep hadden en daarom standaardtaal gebruiken. Zo konden ze hogerop de maatschappelijke status komen.
En de laatste hypothese (hoe hoger opgeleid, hoe lager de score op dialectgebruik en -kennis) blijkt dat dit ook klopt. Zoals in het artikel vermeld staat: hoe hoger het sociale prestige van het uitgeoefende beroep en hoe hoger de opleiding, hoe sterker het dialectverlies is.

Wil je het artikel ook eens lezen? Dat kan via deze link: Artikel dialectonderzoek